Wat is een domeinnaam?

Uw website is bereikbaar via een domeinnaam. Dit is eigenlijk een online adres voor uw website. Deze naam bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. De extensie is het laatste gedeelte van de domeinnaam, achter de punt. In het geval van 123-web-host.nl is .NL dus de extensie. Zonder domeinnaam heeft u alleen een rijtje cijfertjes waarop uw website bereikbaar is. Dat onthoudt natuurlijk niemand. Daarom heeft men er een echte naam aan gekoppeld.
Hoe kies ik de juiste domeinnaam?
Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening zou moeten houden wanneer u een domeinnaam gaat registreren. Wij zetten deze voor u op een rijtje:

1) Uw bedrijf en bedrijfsvoering

Uiteraard dient de domeinnaam van uw website bij uw bedrijf te passen. U gaat natuurlijk geen website als arbeidsadvocaat.nl registreren wanneer u hoortoestellen verkoopt. Het is dus van belang om de domeinnaam te laten aansluiten bij uw bedrijf, wat ons meteen op punt 2 brengt:

2) Houd rekening met SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization. SEO technieken zorgen ervoor dat uw website straks vindbaar is op de juiste zoektermen in Google. Daarom is het zeker verstandig om rekening te houden met zoektermen die veel gebruikt worden in uw branche. Logischerwijs zal een website als arbeidsadvocaat.nl sneller naar voren komen in de zoekresultaten wanneer wordt gezocht op 'arbeidsadvocaat' dan een website als VanDelsing.nl, hoewel VanDelsing misschien hele goede arbeidsadvocaten in dienst kan hebben.
Natuurlijk wilt u ook uw bedrijfsidentiteit uitdragen via uw website, dus dan is het mogelijk om een gekoppelde domeinnaam te maken. In het bovenstaande voorbeeld zou dit dan neerkomen op VanDelsingAdvocaten.nl of ArbeidsadvocaatVanDelsing.nl. Het beste van twee werelden.

3) Goed te onthouden domeinnaam

Wees niet te creatief met uw domeinnamen, want het moet wel goed te onthouden zijn én gemakkelijk te spellen zijn. Aparte schrijfwijzes zijn dus niet aan te raden, ook niet met het oog op de toekomst. Wanneer u bijvoorbeeld radio reclame gaat maken en mensen via het reclamespotje gaat doorverwijzen naar de website, dan zou men daar meteen naartoe moeten kunnen navigeren zonder dat men zich achter de oren krabt en zich afvraagt hoe de domeinnaam geschreven moet worden. Daar verliest u klanten mee, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

4) Let op concurrentie

Wellicht bestaat er al een bedrijf met nagenoeg dezelfde bedrijfsnaam of branche dat al een variant van uw gewenste domeinnaam heeft geregistreerd. Wanneer de website Arbeidsadvocaat.nl reeds bestaat, dan is het om meerdere redenen zeer onverstandig om Arbeids-Advocaat.nl te registreren.
Het kan een beschermde merknaam zijn, dus u loopt juridisch risico. 
Google geeft de voorkeur aan de 'originele' domeinnaam. Dus degene met de meeste waarde. Waarde wordt opgebouwd door veel zaken, maar de leeftijd van het domein is er één van. Hoe dan ook: het wordt een stuk lastiger (al dan niet onmogelijk) om hoog in de zoekresultaten te eindigen wanneer u een dergelijke na-aap domeinnaam registreert. 

Registreer uw domeinnaam

Heeft u een keuze gemaakt en wilt u er zeker van zijn dat de concurrentie niet met uw idee aan de haal gaat? Registreer uw domeinnaam dan zo snel mogelijk. U hoeft er niet eens meteen een website op te lanceren. Dat kan wachten. Maar leg in ieder geval de domeinnaam vast, zodat dit vervelende situaties in de toekomst zal voorkomen.
Is uw domeinnaam nog vrij? Registreer uw domeinnaam vandaag nog!

 

 

Neostrada.nl

Neostrada is pas ongeveer 10 jaar geleden begonnen, maar nu al een sn...

Lees meer

Jouwweb.nl

Heeft u een eigen website op de planning staan, maar zoekt u nog naa...

Lees meer

Porton.nl

Porton is een Nederlandse dienst die verschillende soorten bestanden opslaat met tw...

Lees meer

Hostingwalk.com

Hostingwalk.com is een bedrijf dat actief is als webhost, wat men natu...

Lees meer

Pegasis.nl

Pegasis werkt volgens de volgende kernwaarden: kracht, betrouwbaarheid en int...

Lees meer

Argeweb.nl

Argeweb is een bedrijf dat al geruime tijd actief is als webhost. Er zijn vier verschillende shared...

Lees meer